HIV VE AIDS HAKKINDA

1 Aralık Dünya Aids Günü'nün ardından Düzen laboratuarlar Grubu olarak HIV ve AIDS ile ilgili üç önemli noktaya dikkat çekmek istiyoruz.

1. HIV isimli virüse karşı kullanılan virüs karşıtı tedaviler, klasik AIDS tablosunun oluşmasını engellemekte ve yaşam boyu tedavi alma imkanı bulunan hastalar için AIDS'le bağlantılı hastalıklar birincil ölüm tehditi olmaktan çıkmaktadır. Buna karşılık, HIV ile ilişkili başka bazı komplikasyonlar kronik bir hastalık tablosunun unsurlarını oluşturmakta ve hastaların yaşamları boyunca sürmektedir.

2.HIV'e yönelik virüs karşıtı tedaviye ne kadar erken ve hastanın bağışıklık durumu ne kadar iyiyken başlanırsa tedavi başarısı o kadar yükselir ve ölüm oranı o kadar azalır. Dahası HIV bulaşmış kişilerin kanındaki HIV virüsü miktarı da tedaviyle azaldığından hastalık bulaşma ihtimali, dolayısıyla toplumdaki yeni HIV vaka sayısı da azalmış olur.

3. Hamilelik esnasında HIV taşıyan anneden bebeğe enfeksiyon geçişini önlemek açısından, annenin erken tanı almasının büyük önemi vardır. Bu nedenle en ideali gebelik planlayan anne adaylarının, özellikle risk grubunda olanların, gebelik öncesi, HIV açısından kan tetkiklerinin yapılmasıdır. Yine yüksek riskli grubun sürekli takibi ve gebeliğin 28-32. haftaları arasında tekrar HIV testi yaptırması da öneriler arasındadır.

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(13)61809-7/fulltext
http://bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/556/diagnosis/step-by-step.html
http://www.aidsmeds.com/articles/early_treatment_1667_25228.shtml

Eklenme Tarihi: 18.02.2015 00:00:00