AMNİYOTİK BANT SENDROMU ve İLKELİ SAĞLIK HABERCİLİĞİ

Sağlık haberciliğinin temel ilkesi dürüst, sorumlu ve akılcı habercilik olmalıdır. Bu da ancak kanıta ve bilimsel gerçeklere dayalı olayları ve olguları, konuyla ilgili uzmanların değerlendirmesinden geçirdikten sonra, halkta infial uyandırmaktan kaçınarak, yanlış anlamalara sebebiyet vermeyecek biçimde, basın ahlak ilkeleri çerçevesinde aktarmakla mümkündür.

Ne yazık ki geçtiğimiz günlerde bilgisizliğe dayalı bir haber gündemi işgal etti. Haberin konusu olan amniyotik bant nedir?

Her şeyden önce amniyotik bant doktorun hastanın içinde unuttuğu bir bant değildir! Bebek anne rahminde amniyotik kese adı verilen bir yapı içinde bulunmakta ve amniyon sıvısı içinde hareket etmektedir. 1/1200-1/15000 gibi bir oranda bu kesenin iç zarı yırtıldığında, buradan çıkan uzantılar bebeğin parmaklarını, ellerini, kollarını, ayaklarını, bacaklarını ve diğer vücut kısımlarını bant gibi sarabilir. Bu bantların ne kadar sıkı olduğuna ve nerede yerleştiğine göre bebeğin göreceği zararın derecesi değişir. Bu durumun neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmese de olası risk faktörleri; ilk gebeliğin 25 yaşından önce olması, rahim anomalileri, erken dönem gebelik iltihapları, bebeğin içinde yüzdüğü sıvının azlığı ve rahim içi kanamalar olarak listelenebilir.

Amniyotik bant saptandığında, kadın doğum uzmanları durumun ciddiyetine göre aileye bir hareket planı sunarlar. Hafif ve orta şiddetteki olgularda gebelik esnasında ve doğum sonrasında bebeğe cerrahi müdahale şansı bulunabilmektedir.

Eklenme Tarihi: 6.12.2018 12:10:05