HEPATİT SALGINI

Birleşik Krallık, Ocak 2022'den bu yana 10 yaş ve altındaki çocuklarda ani başlangıçlı hepatit (karaciğer iltihabı) vakalarındaki artışı araştırıyor. Hepatit tanısı alan hastalarda bilinen bulaşıcı hepatitlerle (hepatit A-E) ilişki kurulamadığı için yeni veya farklı bir virüs olabileceği üzerinde duruluyor.

Ocak 2022 ile 12 Nisan 2022 tarihleri arasında vaka sayısı 108 oldu ve 8 çocukta ise karaciğer nakli ihtiyacı oldu.

Bu vakaların hiçbirinin COVID-19 aşısı yoktu. Test edilen vakaların %77’si adenovirüs için pozitif sonuç alındı. Şimdilik suçlu adenovirüs gibi gözükse de çocuklarda gözlenen klinik bulgular adenovirüste görmeye alışık olduğumuz tabloya uymadığı için beraberinde başka bir enfeksiyon (COVID-19 dahil) veya çevresel bir neden olabileceği düşünülerek araştırmalara devam ediliyor. Elbette adenovirüsün genomunda klinik seyri değiştirecek bir değişiklik olup olmadığı da araştırılıyor.

Adenovirüsler, genellikle bir dizi hafif hastalığa neden olan yaygın gözlenen  virüslerdir. Genellikle insandan insana damlacık yoluyla, kontamine yüzeylere dokunulmasıyla ve solunum yolu yoluyla bulaşır. Çoğu insan hafif hastalık ile atlatır ve komplikasyonsuz iyileşir. Soğuk algınlığı, konjuktivit, kusma ve ishal gibi çeşitli semptomlara neden olabilirler. Tipik olarak hepatite neden olmazlar, karaciğer iltihabı adenovirüsün çok çok nadir bir komplikasyonudur.

Adenovirüslerin yayılmasını önlemenin en etkin yolu , iyi el ve solunum hijyeni uygulamak ve küçük çocuklarda el yıkamayı denetlemektir.

Ayrıca ebeveynlerin sarılık da dahil olmak üzere hepatit belirtilerine karşı dikkatli olmaları ve endişeleri varsa bir hekim ile iletişime geçmeleri önemlidir.

Hepatit belirtileri:

  • Koyu sarı idrar
  • Soluk, gri renkli gaita
  • Gözlerin ve cildin sararması (sarılık)
  • Kaşıntı
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Ateş
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • İştahsızlık
  • Karın ağrısı

Adenovirüs enfeksiyonu ise genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu (ÜSYE) veya bağırsak enfeksiyonu olarak kendini gösterir. Solunum yolu etkeni olduğunda kuluçka süresi yaklaşık 2- 14 gün sürer. Bağırsak enfeksiyonları için ise kuluçka süresi 3 -10 gündür.

ÜSYE yaptığında; boğaz ağrısı, burun akıntısı, konjonktivit (pembe gözler), hapşırma, öksürük, baş ağrısı, ateş, titreme, krup veya bronşit, zaman zaman döküntü, ishal ve idrar yolu enfeksiyonu yapar

Hastalık genellikle 3-5 günden fazla sürmez. Yaygın ancak ciddi komplikasyonlar arasında akciğer enfeksiyonu veya zatürree, orta kulak enfeksiyonu veya orta kulak iltihabı ve ensefalit veya menenjit bulunur. Tanısında antijen testi, PCR testleri ve serolojik testler yapılabilir.

https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/multi-country-acute-severe-hepatitis-of-unknown-origin-in-children

https://www.gov.uk/government/news/increase-in-hepatitis-liver-inflammation-cases-in-children-under-investigation

Eklenme Tarihi: 25.04.2022 21:13:34