Paeonia daurica Andrews

Şakayık, Paeoniaceae familyasının tek cinsi Paeonia altında yer alan türlerin ortak adıdır. Bu bitkiler Asya, Güney Avrupa ve Kuzey Amerika'ya özgüdürler ve 4.000 yıldan fazla bir süredir Doğu bahçelerinde yayılış göstermektedirler.  Uzak doğu ülkelerinde bazı bitkilerin felsefi anlamları vardır. Şakayık çiçeği, imparatorluğu, hanedanın sembolü, zenginliği, haysiyet ve şerefi simgelemektedir. Böylece imparatorluk sembolü olarak kullanılan şakayıklar, farklı imparatorlarla birlikte ülke çapında yayıldı. Sekizinci yüzyılın başlarında Japonya'ya ulaştılar ve güzellikleri için saygı duyuldu, daha fazla melezlendi.

Avrupa'da, otsu şakayıklar eski Yunan mitolojisinin de bir parçasıdır ve tıbbi özellikleri nedeniyle oldukça saygındırlar.  

Eski Yunanlılar ve Orta Çağ'dan gelen Hıristiyanlar şakayıkların şifa sembolü olduğuna inanıyorlardı. Mide ağrıları, mesane sorunları, sarılık ve hatta kâbusları bile tedavi etmek için kullanıldılar.

Şakayık çiçeği asıl hikâyesi, eski Yunan mitolojisindeki adı Paeonia olarak geçmektedir. Paeon adı, eski yunanda, ilaç tanrısının öğrencisi olan, Paeon’dan gelmektedir. Paeon, hamile kadınların ağrılarını gideren şakayık çiçeğini getirmesi için ormana gönderilir. Fakat ilaçların tanrısı olan Paeon’u da kıskanmaktadır. Zeus, Paeon’un zarar görmemesi için onu bir şakayık çiçeğine dönüştürür ve mitolojiye göre Paeon aslında bir peridir.

Farklı efsanelerle anılan şakayık çiçeği, Akdeniz efsanesinde ise farklı mitolojik hikâyeyle karşımıza çıkmaktadır. Güzeller güzeli olan Paeon perisi Apollon’un ilgisini çekecek kadar güzel bir peridir ve güzellik tanrıçası Afrodit tarafından kıskanılarak, bin yapraklı bir çiçeğe dönüştürülür.

Familya: Paeoniaceae- Ayıgülügiller

Adı: Paeonia daurica Andrews

Çiçeklenme Zamanı: 4 ay

Yaşadığı Bölge: O. ve D. Karadeniz Bölümleri; Akdeniz Bölgesi

IUCN: NT